Het rechtzetten van de tanden zonder brackets is mogelijk met de doorzichtige beugel van Invisalign. Invisalign is een serie doorzichtige plastic hoesjes (aligners), die over de tanden schuiven en doorgaans na 7 – 14 dagen wisselen. Het systeem heeft meer voordelen ten opzichte van de vaste apparatuur dan alleen de esthetiek.
Zeker, een halfjaarlijkse controle bij de eigen tandarts blijft noodzakelijk. Als orthodontisten kijken we vooral naar de stand van de tanden en doen we aanpassingen aan de beugel. Als we een gaatje ontdekken, dan sturen we u uiteraard door naar de tandarts. De tandarts is gespecialiseerd in het onderhoud van tanden en kiezen.
Net als alle orthodontisten in Nederland hebben we een maximum tarief dat is vastgesteld door de NZA.
De totale kosten van een behandeling zijn afhankelijk van het soort apparatuur. Gemiddeld moet u rekening houden met €3000 – €3500 voor de gehele behandeling.
Helaas kunnen na een orthodontische behandeling tanden en kiezen weer scheef gaan staan. Daarom plaatsen we na een behandeling een spalk (retentiebeugel) achter zowel de boven- als ondertanden. Deze zorgt ervoor dat de tanden op hun plek blijven staan. Als extra retentie voor een bepaalde periode maken we clear overlays/dieptrekplaten die ´s nachts gedragen kunnen worden.
Ja. Het is zelfs belangrijk dat er extra veel aandacht aan het poetsen wordt besteed. Bij sommige beugels is het wel moeilijker om dat goed te doen. Daarvoor zijn speciale tandenborstels gemaakt. Hierover geven we handige tips tijdens het plaatsen van de beugel. Kijk goed in de spiegel tijdens het poetsen en sla geen tand over. Denk ook aan het masseren en reinigen van het tandvlees.
Als je niet goed poetst dan kunnen ontkalkingen ontstaan door de restjes plaque die op de tanden achterblijven. Ontkalkingen zijn witte vlekken die niet meer vanzelf weggaan. Als het proces van ontkalking niet gestopt wordt, dan kunnen zelfs gaatjes ontstaan. Door de beugel zelf krijg je dus geen gaatjes, wel door slecht poetsen.
U kunt ons altijd bellen voor nieuwe elastiekjes. Of langskomen in de praktijk om ze op te halen. Hiervoor is geen afspraak nodig (zie openingstijden).
Vraag ook nieuwe elastieken aan de assistente tijdens de controle.
Meestal moet je een keer per maand voor controle bij ons langskomen. Je kunt niet altijd na schooltijd terecht. Misschien moet je dus wel eens een uurtje school missen. Lange afspraken, zoals een intake, bespreking, plaatsen of verwijderen van de beugel of uitgebreid herstelwerk, zijn meestal tijdens schooltijd. We streven ernaar om de controles zo veel mogelijk na schooltijd te laten plaatsvinden.
Nee, met je beugel in kun je beter geen snoep en andere plakkerige dingen eten. Ook kauwgom kun je beter niet nemen. De resten ervan gaan vastzitten op de beugel en die krijg je er heel lastig af.
Eet de eerste tijd na de plaatsing zachtere dingen. De beugel went sneller als je gewoon eet. Let op: geen harde dingen afbijten, want dan kunnen de slotjes losgaan. Wees voorzichtig met koolzuurhoudende frisdranken, energy drinks en ijsthee. Spoel je mond na met water wanneer je (suikerhoudende) dranken hebt gedronken.
Als je toch wilt snoepen of suikerhoudende dranken drinken, doe dat dat het liefst op 1 moment van de dag en poets en spoel daarna. Door verspreid door de dag te snoepen en drinken, krijgt het gebit niet de kans zich te herstellen.
In het begin is een beugel zeker even wennen. Vooral gedurende de eerste dagen kan het pijnlijk zijn, maar na een paar dagen is dit meestal weg. Ook na het bijstellen van de beugel kan er wat druk op de tanden staan, waardoor ze gevoeliger zijn dan normaal.
Wat voel je van een beugel?
De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in je mond zit. Daarna raak je eraan gewend. Dan is het vreemde gevoel weg. Soms kunnen je tanden en kiezen na het aanbrengen of bijstellen van de beugel gevoelig zijn.
Hoe vaak moet je terugkomen voor je beugel?
Meestal moet je één keer per maand voor je beugel terugkomen. Je kunt niet altijd na schooltijd terecht. Misschien zul je daarvoor weleens een uurtje van school missen. Lange afspraken zijn onder schooltijd. Denk bijvoorbeeld aan de intake, bespreking, plaatsing en verwijderen van de beugel(s) en uitgebreid herstelwerk. We streven ernaar om zoveel mogelijk controles na schooltijd plaats te laten vinden.
Een beugel is noodzakelijk als tanden scheef staan en/of de kaakstand niet ideaal is. Per patiënt kijken we welke behandeling nodig is. Een eerste consult kan al worden ingepland rond de leeftijd van 8 jaar. Is alles in orde, dan volgt er weer een consult rond de leeftijd van 11-12 jaar.
Als er sprake is van een kaak(groei)probleem zoals een overbite, dan is het verstandig om op tijd te starten met een behandeling. Het is zelfs onverstandig om eerst het wisselen van de tanden af te wachten alvorens te starten met een beugelbehandeling.
Naarmate men ouder wordt, kunnen met name de voortanden schever gaan staan. Dat is de reden dat steeds meer volwassenen kiezen voor een beugelbehandeling. In principe kan de vaste beugel op tot op hoge leeftijd.
Wat kun je zelf doen? Hier een paar tips.
De draad van de vaste beugel prikt in mijn wang
Knip gerust met een nagelknippertje of kniptangetje een stukje van de draad af. Alternatief is de draad terugdrukken of ombuigen met de achterkant van een tandenborstel. Lukt dit allemaal niet, doe er dan een bolletje wax of suikervrije kauwgom op en bel tijdens praktijkuren voor een afspraak.
bracket/slotje los
Als het stoort, kun je aan je ouder(s)/verzorger(s) vragen voorzichtig het elastiekje en het plaatje te verwijderen. Je kunt het plaatje ook bedekken met wax of suikervrije kauwgom. Als je er geen last van hebt, laat je het loszittende plaatje gewoon zitten. Bel tijdens praktijkuren voor het terugplaatsen van de bracket/slotje.
band om een kies los
Stop met het dragen van een eventuele buitenbeugel. Doe er een beetje wax of suikervrije kauwgom op en bel tijdens praktijkuren voor een afspraak.
elastiekje los geschoten
Dit kun je gewoon zo laten. Knip losse delen er eventueel af en bel tijdens praktijkuren voor een afspraak.
losse beugel drukt op mijn tandvlees
Laat de beugel uit en bel de volgende werkdag direct voor een afspraak op korte termijn. Er moet iets van de beugel afgeslepen worden.
metaaldraad van de losse beugel is kapot
Als de beugel stuk is maar geen pijn, blijf deze dan dragen. Neem contact met ons op om een afspraak te plannen. Bij pijn laat je de beugel uit en bel voor een afspraak tijdens praktijkuren op korte termijn. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.
retentiebeugel
Als een c-c bar (spalkje) los zit en dit niet storend is, laat je deze gewoon zitten. Ga er niet aan trekken. Als het spalkje scherp aanvoelt of prikt, probeer er dan voorzichtig een stukje af te knippen. Bel de volgende werkdag voor een afspraak op korte termijn.
Mocht het spalkje er in zijn geheel zijn uitgegaan, neem dit dan altijd mee naar de praktijk. Neem in alle gevallen bij een losse/kapotte c-c bar contact op met onze praktijk. Draag de dieptrekplaat/Clear Overlay elke nacht om tandverplaatsing te voorkomen. Laat de bar zo snel mogelijk herstellen.
Het is onmogelijk om van tevoren te zeggen hoe lang een orthodontische behandeling precies duurt. Duur en resultaat van de behandeling zijn afhankelijk van veel factoren: groei, aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen en medewerking van de patiënt. Bovendien verschilt de biologische reactie van het gebit, de kaken en de mondspieren op de beugelbehandeling sterk per patiënt.
Ook tussentijds is het lastig om te voorspellen hoe lang de behandeling nog gaat duren. Gemiddeld moet je twee tot drie jaar een beugel dragen. In het hele beugeltraject heb je vaak verschillende beugels nodig.