Project Description
Vaste beugels
Vaste beugels hebben diverse benamingen zoals brackets, blokjes, plaatjes of slotjes. Deze brackets worden op de tanden gelijmd en zijn verbonden door een veerkrachtige draad. Bij OrthoMosa gebruiken we standaard zelfligerende brackets van metaal. Een alternatief is de keramische bracket. Deze heeft als voordeel dat de beugel minder zichtbaar is, wat patiënten vaak erg prettig vinden. De metalen draad blijft echter zichtbaar. Keramische brackets zijn kwetsbaarder dan de metalen variant.
Vaste beugels: zo werken ze
Een metalen boog loopt door de uitsparing in de brackets en verbindt ze met elkaar. Zelfligerende brackets hebben een klepje dat de beugeldraad aandrukt, waardoor een continue druk en werking optreedt. Niet-zelfligerende en keramische brackets hebben dit niet. Elastieken zijn sterk/strak in de eerste twee weken na plaatsing. Daarna drukken ze beduidend minder.
Draaginstructies
Aan de brackets zitten haakjes, zodat zo nodig elastieken gedragen kunnen worden. Op de achterste kiezen worden vaak banden geplaatst met een slotje waar de draad doorheen loopt. Tijdens de behandeling geven we specifieke draaginstructies. Het is belangrijk voor een succesvol verloop van de behandeling om deze nauw op te volgen.
Even wennen
De eerste dagen na plaatsing zijn tanden en kiezen gevoelig. Dit is normaal en gaat na enkele dagen weer over. Neem indien nodig een paracetamol in. Eet in het begin vooral zacht voedsel, bijvoorbeeld yoghurt, pudding, soep, boterhammen zonder korstjes of zachte broodjes. Ook moeten de wangen en lippen wennen aan de nieuwe situatie in de mond. Hierdoor kunnen er wondjes of blaartjes ontstaan. Hiervoor krijgt u wax mee. Deze kunt u in het begin aanbrengen op de geïrriteerde plek.
Pas op met bepaald voedsel
Poets goed de tanden en in het bijzonder de kiezen met de banden eromheen. Poets ook de brackets nauwkeurig. Vergeet niet het tandvlees mee te poetsen. De brackets zitten vastgelijmd op de tanden. Vermijd daarom plakkerig voedsel zoals snoep en kauwgom. Vermijd ook hard voedsel zoals zuurtjes, lolly’s en pepermuntjes zodat de brackets niet loskomen en snij producten als wortel, appel en stokbrood in kleine stukjes. Zo voorkom je dat de brackets en banden worden losgebeten.
Extra verzorging
Door zuren en suikers is de kans op witte vlekken en gaatjes groter. Beperk frisdrank en vruchtendranken daarom tot maximaal een glas per dag. Poets drie keer per dag (na het ontbijt, bij thuiskomst van school en voor het slapen gaan) en gebruik hierbij ook ragers. Daarbij is het belangrijk om twee keer per dag met een fluoride spoelmiddel te spoelen, ’s ochtends en ’s avonds na het poetsen. Een vaste beugel vergt extra mondverzorging. Het is daarom belangrijk deze poetsinstructies goed op te volgen.
Bij de Quadhelix/Niti Derotator bevestigen we banden om de blijvende kiezen waaraan de beugel vast zit. Bij het gehemelte zit een metalen verbinding tussen de kiezen aan weerszijden die een continue spanning geeft. Als gevolg hiervan verbreedt de bovenkaak en draaien de kiezen waaraan de banden bevestigd zijn lichtjes (deroteren). Dit geeft ruimte voor doorbrekende kiezen.
Door de spanning op de kiezen kunnen deze de eerste paar dagen gevoelig zijn. Neem indien nodig een paracetamol in. Eet in het begin vooral zacht voedsel, zoals yoghurt, pudding, soep, boterhammen zonder korstjes en zachte broodjes. De wangen en lippen moeten wennen aan de nieuwe situatie in de mond. Hierdoor kunnen er wondjes en/of blaartjes ontstaan. Hiervoor krijgt u wax mee. Deze kunt u in het begin aanbrengen op de geïrriteerde plek.
Draaginstructies
De banden zijn vastgelijmd op de kiezen. Vermijd plakkerig voedsel zoals snoep en kauwgom. Vermijd ook hard voedsel zoals zuurtjes, lolly’s en pepermuntjes zodat de banden niet loskomen.
Het praten zal iets moeilijker gaan, doordat de tong niet meer tegen het gehemelte aan ligt. Dit went na verloop van tijd.
Het poetsen van de beugel is zeer belangrijk, inclusief de banden die om de kiezen zitten. Poets de tong goed mee om infecties te voorkomen. Vergeet ook het tandvlees niet.
Zowel de TPA als de Nance bestaan uit twee banden met een metalen stangetje dat in de bovenkaak wordt bevestigd. Een TPA gebruiken we om het resultaat van een kaakverbreding te behouden. De Nance gebruiken we om te voorkomen dat blijvende kiezen naar voren komen en zo tanden gaan insluiten.
De tong, wang en lippen moeten wennen aan de nieuwe beugel. Mogelijk ontstaan er wondjes of blaartjes. Daarvoor krijgt u wax mee. Het praten zal iets moeilijker gaan, doordat de tong niet meer tegen het gehemelte aan ligt. Dit went na verloop van tijd. Het poetsen van de beugel is zeer belangrijk, inclusief de banden die om de kiezen zitten. Poets de tong goed mee om infecties te voorkomen. Vergeet ook het tandvlees niet.
De LLA bestaat uit twee banden met een metalen stangetje dat we in de onderkaak bevestigen achter je ondertanden. De LLA houdt kiezen op hun plaats, wanneer bijvoorbeeld melktanden vroegtijdig verloren zijn gaan.
De tong, wang en lippen moeten wennen aan de nieuwe beugel. Mogelijk ontstaan er wondjes of blaartjes. Daarvoor krijgt u wax mee. Het praten zal iets moeilijker gaan, doordat de tong niet meer tegen het gehemelte aan ligt. Dit went na verloop van tijd. Het poetsen van de beugel is zeer belangrijk, inclusief de banden die om de kiezen zitten. Poets de tong goed mee om infecties te voorkomen. Vergeet ook het tandvlees niet.
Dit is een beugel die de bovenkaak verbreedt. De RPE bestaat uit 2-4 banden die we om de kiezen plaatsen met daartussen een schroef gesoldeerd. Aan deze schroef wordt elke dag één keer gedraaid. Dit doet u zelf bij uw kind na instructie. Bij elke draai wordt de schroef ¼ mm uitgedraaid waardoor kaakverbreding ontstaat. Nadat de gewenste breedte is bereikt, zetten we de schroef met behulp van lijm vast en blijft deze 4-6 maanden zitten. Op die manier kan het bot volledig herstellen. Na verwijdering van de RPE plaatsen we vaak een TPA om de behaalde verbreding te behouden.
Draaginstructie
Afhankelijk van de gebitssituatie zal een aantal keer gedraaid moeten worden aan het schroefje. Na het draaien ontstaat een drukkend gevoel. Dit gaat na enkele uren weg. De tong, wang en lippen moeten wennen aan de nieuwe beugel. Mogelijk ontstaan er wondjes of blaartjes. Daarvoor krijgt u wax mee. Het praten zal iets moeilijker gaan, doordat de tong niet meer tegen het gehemelte aan ligt. Dit went na verloop van tijd. Het poetsen van de beugel is zeer belangrijk, inclusief de banden die om de kiezen zitten. Poets de tong goed mee om infecties te voorkomen. Vergeet ook het tandvlees niet.
Er zijn maar weinig kinderen die enthousiast worden van een buitenboordbeugel ofwel Headgear. Deze is onaangenaam om te dragen. Hij moet bovendien zo veel mogelijk gedragen worden afhankelijk van de indicatie.
Deze beugel kan vermeden worden nu we de beschikking hebben over orthodontische mini-implantaten, de zogenoemde Temporary Anchorage Devices (TAD´s). Dit is een patiëntvriendelijke methode die de buitenboordbeugel vervangt en effectiever is omdat de beugel permanent werkt en onafhankelijk is van de medewerking van het kind.
Wat zijn orthodontische mini-implantaten?
Het woord zegt het al, het gaat hier om kleine implantaten. Een ander woord voor mini-implantaat is een ortho-implant of bot-anker. Mini-implantaten zijn een soort kleine schroeven van 6-10 millimeter die zijn gemaakt van titanium. De schroefjes plaatsen we vóór of tijdens een behandeling onder lokale verdoving. Daarna kan dan een andere voorziening eraan worden verankerd.
Röntgenfoto
Het is belangrijk dat vóór het plaatsen van het mini-implantaat een goede diagnose wordt gesteld, meestal met behulp van een driedimensionale röntgenfoto. Met behulp van deze foto bepalen we de exacte plaats van het schroefje. De foto is ook nodig om te weten of we het schroefje goed kunnen bevestigen, zonder schade aan de wortels van de tanden aan het richten. In de regel plaatsen we de schroefjes tussen de wortels van de tanden of in gehemelte, maar in principe kunnen ze overal in de kaakbeen worden geplaatst als er voldoende goed bot is.
We verdoven het tandvleesgedeelte van de mond waar het mini-implantaat wordt geplaatst. Soms gebruiken we hiervoor een klein boortje. In sommige gevallen plaatsen we de mini implantaten in combinatie met het trekken van een (melk)tand. Dit bespreken we uiteraard eerst met de patiënt. Zo hoeft vaak maar 1x verdoofd te worden.
De risico’s van mini implantaten
Mini-implantaten zijn ontworpen als instrumenten voor tijdelijke verankering. Ze worden toegepast om een open beet te corrigeren of om bepaalde elementen dichter bij elkaar te brengen. Na de behandeling verwijderen we de mini-implantaten weer.
Zeer zelden komt het voor dat mini-implantaten breken. Omdat het schroefje van titanium is, is dit niet heel erg. Ook kan het gedeelte van de mond waar het schroefje is geplaatst, gaan ontsteken. Ook dit komt zelden voor. Soms gaan schroefjes loszitten, enkele dagen na het plaatsen of tijdens de behandeling. Dit is geen probleem, omdat we het mini-implantaat probleemloos zonder verdoving kunnen verwijderen. Enkele weken later kan dan een nieuw schroefje worden geplaatst. Mini-implantaten worden in toenemende mate gebruikt als anker ten behoeve van een orthodontische behandeling.
De voordelen
- Direct te gebruiken na plaatsing
- Minimaal invasief plaatsingsprotocol
- Gemakkelijk te verwijderen
- Vele toepassingsmogelijkheden door individualisering met CAD & CAM-techniek
- Effectievere behandeling door de continue werking
- Geen directe coöperatie van de patiënt meer nodig
- Aan 1 of 2 botankertjes kunnen verschillende apparaten in verschillende behandelfasen bevestigd worden.
SOORTEN BEUGELS
OPENINGSTIJDEN
MA – DO | 08:00–17:00 |
VRIJ | 08:00–12:00 |
ZA – ZO | Gesloten |