Project Description

Uitneembare beugels

Een orthodontische behandeling bij kinderen begint vaak met een uitneembare of losse beugel die uit de mond gehaald kan worden. Deze beugels zijn gemaakt van kunsthars/plastic waaraan metalen klammers en bogen zijn vastgemaakt. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels, met elk hun eigen toepassing.

De expansieplaat is een uitneembare beugel die we gebruiken bij jonge kinderen (5-10 jaar) om een te smalle bovenkaak te verbreden. Hiermee verhelpen we een asymmetrie als gevolg van een dwangbeet. Ook verbetert een bredere bovenkaak de tandwissel door de ruimtewinst. Aan de kunststof expansieplaat zijn een schroef en ankertjes bevestigd. De ankertjes zorgen voor de houvast van de beugel. De schroef verbreedt de beugel en dus de kaak.

Beugel voor dag en nacht

Een expansieplaat moet dag en nacht gedragen worden. Ook met eten en sporten (zwemmen uitgezonderd). Je neemt de beugel uit door aan de ankers te trekken. Goede gewenning in het begin is zeer belangrijk. De extra speekselvorming duurt 2-3 dagen. Eventuele druk op de tanden duurt 1-2 dagen. Kinderen kunnen na een paar dagen ook weer duidelijk spreken. Het belangrijkste is volhouden en de plaat zo weinig mogelijk uitnemen.

Het behandeltraject

Tijdens de beugelcontroles kijken we naar de vooruitgang in de mond, of de beugel in orde is en of deze nog goed past. Ook stellen we de beugel bij als dat nodig is en geven we aanvullende instructies. De beugel werkt alleen als hij goed gedragen wordt. Als de draaginstructies niet (goed) worden opgevolgd dan duurt het behandeltraject onnodig lang of mislukt de behandeling zelfs. Meestal starten we na 6-9 maanden dragen met een afbouwschema.

Zo hou je ´m schoon

Neem na iedere maaltijd de beugel uit de mond om de tanden te poetsen en de beugel schoon te maken. Poets de beugel zorgvuldig met de tandenborstel en tandpasta. Spoel deze daarna goed af en plaats de beugel terug in de mond. Vergeet ook niet het beugelbakje regelmatig schoon te maken om onaangename geurtjes te voorkomen. Soms kunnen op de beugel witte plekjes ontstaan die niet direct weggepoetst kunnen worden. Dit is aanslag of tandsteen. Dit kan verwijderd worden door de beugel in een glas te leggen met een reinigingstablet. Natuurazijn met water kan ook. Na ongeveer een half uur kan de beugel worden schoongespoeld met water en nog eens met de tandenborstel worden nagepoetst.

Er zijn 2 soorten headgears: de cervicale headgear (band in de nek) en de highpull-headgear (band/petje op het hoofd). Een headgear bestaat uit een stevige metalen boog (facebow) die in de mond in buisjes wordt geschoven. De buisjes zitten vast op banden die op de kiezen achter in de mond worden geplaatst. De buitenboog komt naar buiten bij de mondhoeken en loopt langs de wangen richting het oor. Deze boog wordt aangespannen met een band. Afhankelijk van de gewenste trekrichting krijgt uw kind een cervicale of high-pull headgear, eventueel gecombineerd met een andere beugel.

Ruimte voor nieuwe tanden

De headgear beïnvloedt de bovenkaakgroei en de positie van de achterste kiezen. De groei van de bovenkaak wordt geremd en de kiezen worden naar achter getrokken, zodat de kaken en tanden beter gaan passen. Ook maakt de headgear ruimte voor nieuwe tanden. Bij een overbeet door een terugliggende onderkaak wordt geen headgear maar een Twin Block geplaatst.

Veel kinderen willen deze beugel liever niet. Als compromis wordt de buitenbeugel op school niet gedragen. Helaas is thuis en ’s nachts dragen vaak niet voldoende om tot een goed resultaat te komen. Tegenwoordig is het mogelijk headgears te omzeilen met microscrew verankering. Dan plaatsen we onder verdoving tijdelijke mini-implantaatjes in het gehemelte voor verankering.

De lipbumper zit in de onderkaak. Het is een stevige metalen boog die in buisjes schuift die vastzitten op banden die om de achterste kiezen zitten. De onderlip drukt tegen de lipbumper. Door het dragen van de lipbumper komt er een constante kracht op de kiezen waardoor deze naar achteren gaan en  ruimte ontstaat voor ingesloten tanden.

Zo draag je de lipbumper

De lipbumper wordt dag en nacht gedragen. Het indoen en uitnemen leggen we uit bij de plaatsing. De kiezen zijn in het begin gevoelig. Door het (juist) dragen van de bumper worden de kiezen licht mobiel. Dit is normaal. Geef uw kind indien nodig een paracetamol. Het is raadzaam om de eerste dagen zachter voedsel te eten, zodat minder last wordt ervaren met kauwen. Mogelijk ontstaat een wondje aan de wangen en/of lippen. Hiervoor krijgt u wax mee. Deze kunt u in het begin aanbrengen op de irriterende plek.

Poets na verwijderen van de bumper goed je tanden en in het bijzonder de kiezen met de banden eromheen. Vermijd plakkerig voedsel zoals snoep en kauwgom. Vermijd ook hard voedsel zoals zuurtjes, lolly’s, pepermuntjes zodat de banden niet worden losgebeten.

De twinblock, ook wel blok- of groeibeugel genoemd, wordt toegepast bij kinderen tussen de 8 en 12 jaar met een (grote) overbeet. De onderkaak ligt te ver naar achteren, waardoor de tanden niet goed in elkaar passen. Het doel van de groeibeugel is correctie van deze foute kaakstand door de groei van de onderkaak te stimuleren. De beugel bestaat uit twee kunststof platen met blokken, een schroef en ankertjes. De blokken zorgen ervoor dat de boven- en onderkaak in de juiste relatie komen te staan. De bovenkaak wordt verbreed door het verstellen van de schroef.

Overbeetcorrectie

De groeibeugel heeft een positief effect op het profiel van uw kind. De onderkaak komt naar voren, dus ook de kin. De overbeet wordt gecorrigeerd en de bovenkaak verbreed. Uw kind kan makkelijker door de neus ademen.

Na de blokbeugel volgt de vaste apparatuur. De twinblock is uitneembaar en zet de blijvende tanden niet recht. Daar is de vaste apparatuur voor. Aan de vaste apparatuur worden elastieken gedragen om de open beet die door de blokbeugel ontstaat te sluiten.

Zo draag je de twinblock

De twinblock moet dag en nacht gedragen worden. Behalve tijdens het eten, tandenpoetsen en zwemmen uitgezonderd. Je neemt de beugel uit door aan de ankers te trekken. Goede gewenning in het begin is zeer belangrijk. De extra speekselvorming duurt 2-3 dagen. Eventuele druk op de tanden duurt 1-2 dagen. Op de kauwspieren ontstaat spanning en de tanden zelf kunnen gevoelig zijn. Dit is normaal. Geef indien nodig een paracetamol. Hou vol en neem de blok zo min mogelijk uit. Een paar dagen na de plaatsing is de spraak weer normaal.

Tijdens de behandeling

Tijdens regelmatige beugelcontroles kijken we naar de vooruitgang in de mond, of de beugel in orde is en of deze nog goed past. Als het nodig is stellen we de beugel bij en geven we aanvullende instructies. De beugel werkt alleen als de draaginstructies goed worden opgevolgd. Als de beugel niet goed gedragen wordt, dan kan de behandeling onnodig lang duren of zelfs helemaal mislukken. Meestal beginnen we na 6-9 maanden met een afbouwschema.

Schoonmaken van de twinblock

Neem na iedere maaltijd de beugel uit de mond om de tanden te poetsen en de beugel schoon te maken. Poets de beugel zorgvuldig met de tandenborstel en tandpasta. Spoel deze daarna goed af en plaats de beugel terug in de mond. Vergeet ook niet het beugelbakje regelmatig  schoon te maken om onaangename geurtjes te voorkomen. Soms ontstaan op de beugel witte plekjes die niet direct weggepoetst kunnen worden. Dit is aanslag of tandsteen. Dit verwijder je door de beugel in een glas te leggen met een reinigingstablet. Natuurazijn met water kan ook. Na ongeveer een half uur spoel je de beugel schoon met water en poets je´m na met de  tandenborstel.

Is de bovenkaak onvoldoende naar voren toe gegroeid, dan is dit vaak te herkennen aan een grote neushoek. Een bovenkaak is voorwaarts in de groei te stimuleren met een Face Mask. Er zijn kinderen die dit dag en nacht dragen. Wil een kind dit absoluut niet, dan moet het masker zeker thuis en ´s nachts gedragen worden. Het Face Mask is eenvoudig te verwijderen. De bevestiging in de mond is een kaakverbreder (RPE), al dan niet bevestigd met micro-implantaten.

  SOORTEN BEUGELS

  OPENINGSTIJDEN

MA – DO 08:00–17:00
VRIJ 08:00–12:00
ZA – ZO Gesloten

ONZE PRAKTIJK