Project Description

Retentiebeugels

Zodra tanden en kiezen goed staan, verwijderen we de beugel en begint de retentiefase. De tanden staan dan nog een beetje los en hebben de neiging om terug te schuiven richting de oude stand. Retentieapparatuur zorgt dan dat ze in de goede stand vastgroeien en hun positie behouden. Er zijn twee mogelijkheden: vaste retentie met een retentiedraad of -spalk (c-c bar) of uitneembare retentie met een dieptrekplaat, een dun plastic kapje dat precies op de tanden van de bovenkaak of de onderkaak past.

Vaste retentie: c-c bar

De c-c bar is een klein metalen draadje dat achter de voortanden van de bovenkaak en/of onderkaak geplaatst wordt. De draad plakken we vast op de voorste zes snijtanden in beide kaken. Dit lukt in de onderkaak altijd. In de bovenkaak moet bekeken worden of er voldoende ruimte is voor de spalk. Wordt er namelijk op gebeten, dan komt de spalk gegarandeerd los.

Nazorg

Nadat de c-c bar geplaatst is, zullen over een periode van over een periode van één jaar nog ongeveer 3-4 nacontroles plaatsvinden. We controleren dan de c-c bar en de gebitssituatie. We maken regelmatig mond- en/of gezichtsfoto’s. We streven natuurlijk naar een langdurig, mooi en stabiel resultaat. Het reinigen van de tanden is wat lastiger door de c-c bar. Gebruik daarvoor een ragertje of superfloss.

Controle door de eigen tandarts

De c-c bar zit vastgelijmd tegen de tanden. Deze kan los gaan. Daarom moet je voorzichtig zijn met hard voedsel. Laat je eigen tandarts bij de (half)jaarlijkse controles controleren of de lijmbolletjes nog vastzitten. Mocht het toch gebeuren dat de lijm loslaat, laat dit dan zo snel mogelijk weer repareren. 

Uitneembare retentie: de dieptrekplaat

De dieptrekplaat of Clear Overlay is een dun, doorzichtig plastic kapje dat precies op de tanden van de bovenkaak of de onderkaak past. Deze plaat moet in de eerste maanden elke nacht gedragen worden. Daarna bouwen we dit af naar uitsluitend ´s nachts dragen. Gedurende een jaar zullen 3-4 nacontroles plaatsvinden. We controleren dan de dieptrekplaat en de gebitssituatie. Neem de plaat dus mee op controle! We maken regelmatig mond- en/of gezichtsfoto’s. We streven naar een langdurig, mooi en stabiel resultaat.

Houd je rechte tanden recht

Zonder retentie kunnen tanden weer gaan schuiven in de richting van de oude stand. Daarom is het advies is om de plaat te blijven dragen.

  SOORTEN BEUGELS

  OPENINGSTIJDEN

MA – DO 08:00–17:00
VRIJ 08:00–12:00
ZA – ZO Gesloten

ONZE PRAKTIJK