Mondhygiene en poetsinstructie

Mondhygiene en poetsinstructie

Voordat je een beugel krijgt, moet je goed kunnen poetsen. Lukt dit niet, dan wordt dit vooraf bijgestuurd tot het moment dat je bewezen hebt over een langere periode goed je tanden te kunnen poetsen. Lukt het niet je gebit te verzorgen zonder beugel, dan kan dit wel eens heel slecht uitpakken tijdens de ortho behandeling. Door de apparatuur blijven meer voedselresten en plaque zitten. Poets je grondig en regelmatig, dan is dit geen enkel probleem. Vergeet je te poetsen of poets je onnauwkeurig dan ontstaan de problemen.

Helaas komt het zelfs voor dat de behandeling voortijdig moet worden stopgezet vanwege een slechte mondhygiëne. Je tandvlees zwelt op, bloedt bij het poetsen en ziet er rood uit. Daarnaast ontstaan ontkalkingen/ witte vlekken rond bijvoorbeeld brackets en langs je tandvleesrand. Deze schade is blijvend.

Een gebit met een beugel heeft dus nog meer aandacht nodig.

poetsen met beugel

Gebruik een zachte tandenborstel en kies een tandpasta met fluoride. Poets na elke maaltijd. Volg een vaste volgorde. Kijk in de spiegel. Zo sla je geen tanden over. Vaak is de overgang van het tandvlees naar de tanden het probleem. Deze tandvlees rand en het tandvlees zelf worden vaak vergeten. Het tandvlees zwelt op. Er ontstaat gevoeligheid, waardoor er nog minder goed gepoetst wordt! Het tandvlees bloedt bij het poetsen. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal met steeds mindere hygiëne en meer problemen. Door deze plaatsen juist extra te poetsen en goed te masseren gaat de zwelling er geleidelijk weer uit en stopt na een paar dagen ook het bloeden.

Eten en drinken

Let op met het eten van harde zaken.

Let op met het drinken van (kool)zuur houdende dranken.

Energiedrankjes, Ice Tea, Cola, Fruitsappen lossen het glazuur op (EROSIE).