Wat kun je zelf doen? Hier een paar tips.

De draad van de vaste beugel prikt in mijn wang

Knip gerust met een nagelknippertje of kniptangetje een stukje van de draad af. Alternatief is de draad terugdrukken of ombuigen met de achterkant van een tandenborstel. Lukt dit allemaal niet, doe er dan een bolletje wax of suikervrije kauwgom op en bel tijdens praktijkuren voor een afspraak.

 bracket/slotje los

Als het stoort, kun je aan je ouder(s)/verzorger(s) vragen voorzichtig het elastiekje en het plaatje te verwijderen. Je kunt het plaatje ook bedekken met wax of suikervrije kauwgom. Als je er geen last van hebt, laat je het loszittende plaatje gewoon zitten. Bel tijdens praktijkuren voor het terugplaatsen van de bracket/slotje.

band om een kies los

Stop met het dragen van een eventuele buitenbeugel. Doe er een beetje wax of suikervrije kauwgom op en bel tijdens praktijkuren voor een afspraak.

elastiekje los geschoten

Dit kun je gewoon zo laten. Knip losse delen er eventueel af en bel tijdens praktijkuren voor een afspraak.

losse beugel drukt op mijn tandvlees

Laat de beugel uit en bel de volgende werkdag direct voor een afspraak op korte termijn. Er moet iets van de beugel afgeslepen worden.

metaaldraad van de losse beugel is kapot

Als de beugel stuk is maar geen pijn, blijf deze dan dragen. Neem contact met ons op om een afspraak te plannen. Bij pijn laat je de beugel uit en bel voor een afspraak tijdens praktijkuren op korte termijn. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

retentiebeugel

Als een c-c bar (spalkje) los zit en dit niet storend is, laat je deze gewoon zitten. Ga er niet aan trekken. Als het spalkje scherp aanvoelt of prikt, probeer er dan voorzichtig een stukje af te knippen. Bel de volgende werkdag voor een afspraak op korte termijn.

Mocht het spalkje er in zijn geheel zijn uitgegaan, neem dit dan altijd mee naar de praktijk. Neem in alle gevallen bij een losse/kapotte c-c bar contact op met onze praktijk. Draag de dieptrekplaat/Clear Overlay elke nacht om tandverplaatsing te voorkomen. Laat de bar zo snel mogelijk herstellen.