Actieve behandeling

Een goede behandeling start met een goed plan. De eerste afspraak is een uitgebreid onderzoek met onder meer 1 à 2 röntgenfoto’s, mondfoto’s, gezichtsfoto’s en een gebitsscan. We verzamelen zo veel mogelijk gegevens om een goed behandelplan op te stellen. Vaak zijn meerdere behandelmethoden mogelijk. De voor- en nadelen per behandeling leggen we tijdens een planbespreking uit. Samen komen we tot een definitief plan. Daarna start de actieve behandeling.

Afleren gewoontes

Bij kinderen bestaat de eerste fase van de behandeling vaak uit het opheffen van verkeerde gewoontes zoals duim- en vingerzuigen, incorrect slikgedrag en mondademhaling. Mede door deze gewoontes ontstaan afwijkingen in de groei. Denk aan de ontwikkeling van het gezicht en kaakpositie. Maar ook de positie van de tanden en kiezen wordt nadelig beïnvloed.

Het aanpakken van deze problemen in een zo vroeg mogelijk stadium is cruciaal voor een optimale groei van uw kind. Daarom verwijzen we door naar bijvoorbeeld een logopediste, een osteopaat of een KNO-arts. Ook verwijzen we uw kind soms naar de tandarts voor het verwijderen van een melkelement. Het is belangrijk in deze fase van de behandeling om de kaken zo goed mogelijk in positie te brengen.

Beugel

De functionele apparatuur is vaak uitneembaar. Denk bijvoorbeeld aan een plaat of buitenbeugel. Bij de kinderen is de buitenbeugel verre van favoriet. Gelukkig zijn er tegenwoordig methodes om deze te omzeilen. We gebruiken vaak een groeibeugel, de zogenoemde Twin Block. Die wordt bij het eten en tandenpoetsen uitgenomen. Na de (volledige) tandwissel zorgt de beugel voor het rechtzetten van de blijvende tanden en kiezen.

Waarom al zo vroeg een eerste consult?

Groeiproblemen aan de kaken kunnen we al vroeg, bij het melkgebit, vaststellen. Een tijdige behandeling kan orthodontische behandeling op latere leeftijd voorkomen of maakt de behandeling op z´n minst eenvoudiger. Bij mooie rechte voortanden denken ouders niet direct aan het maken van een afspraak. Toch constateert de arts vaak problemen bij de kiezen. Of is er sprake van ruimtegebrek of kaken die niet goed op elkaar passen. Ook kunnen we soms resultaten boeken die op latere leeftijd niet meer mogelijk zijn omdat de kaken dan volgroeid zijn. Als de eerste wissel vroeg heeft plaatsgevonden, is er soms al slijtage van blijvende tanden. Een vroege behandeling kan verdere slijtage dan voorkomen.

Orthodontie volwassenen

Meer en meer volwassenen melden zich aan voor behandeling, om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld omdat reinigen steeds moeilijker gaat of omdat een verkeerde kaakstand in de jeugd niet (juist) gecorrigeerd is. Ook is er een grote groep patiënten die wel behandeld zijn, maar waarbij de tanden weer schever zijn gaan staan (relapse).

Esthetisch of functioneel?

Als volwassene heb je grofweg twee keuzes: esthetische/cosmetische correctie of functionele correctie. Een functionele correctie geeft een meer blijvend resultaat en verbetert niet alleen de esthetiek, maar pakt ook problemen als kaakgewrichtsklachten of tandslijtage aan. Het behandelen van afwijkende kaakstanden bij volwassenen is doorgaans ingrijpender dan bij kinderen. Vaak is een operatie nodig tijdens de orthodontische behandeling. Groeibeugels hebben logischerwijs geen effect meer.

Meervoudige aanpak

Een behandeling bij een volwassene is vaak multidisciplinair: de tandarts roept als regisseur van uw gebit hulp in van andere disciplines in de tandheelkunde. Bijvoorbeeld de mondhygiënist(e), parodontoloog, endodontoloog, orthodontist, kaakchirurg of esthetische tandarts. Volwassenen kiezen vaker voor een minder zichtbare behandeling. In veel gevallen is een behandeling met Invisalign mogelijk.

Retentie

Een mooi resultaat moet behouden blijven. Tanden en kiezen moeten blijven staan waar ze staan. Omdat een gebit je hele leven verandert, is het aan te raden ook levenslang te zorgen voor retentie. Als er voldoende ruimte is, plaatsen we achter de voortanden (boven en onder) metalen retentiedraden. De tandarts kan deze periodiek controleren. Tijdige reparatie of vervanging bij problemen voorkomt weer scheefstand. In de eerste maanden na de behandeling ontvangt de patiënt ook doorzichtige hoesjes, zogenoemde clear overlays/retainers voor de nacht.

Nazorg & controle

Tanden en kiezen kunnen na een afgeronde orthodontische behandeling weer gaan schuiven. Daarom vinden ook na het verwijderen van de vaste apparatuur nog (na)controles plaats. De draden/crossjes worden gecontroleerd. Ook controleren we of de uitneembare hoesjes goed gedragen worden. Mocht er iets mis zijn met je retentiedraad, dan kan de clear overlay de tijd overbruggen tot reparatie van de draad.

Poetsinstructies

Voordat je een beugel krijgt, moet je goed kunnen poetsen. Lukt het niet om je gebit goed te verzorgen zonder beugel, dan kan dit problemen opleveren tijdens de orthobehandeling. Door de apparatuur blijven meer voedselresten en plaque zitten. Het is dus noodzakelijk om heel grondig en regelmatig te poetsen.

Poetsen met aandacht

Helaas komt het voor dat een behandeling voortijdig moet worden stopgezet vanwege slechte mondhygiëne. Het tandvlees zwelt op, bloedt bij het poetsen en ziet er rood uit. Daarnaast onstaan ontkalkingen/witte vlekken rond de brackets en langs de tandvleesrand. Deze schade is blijvend. Een gebit met beugel heeft dus meer aandacht nodig.

Poets goed je tanden en de kiezen met de banden eromheen. Poets ook de brackets nauwkeurig. Vergeet niet het tandvlees mee te poetsen.

De brackets zitten vastgelijmd op de tanden. Het is het beste om plakkerig voedsel zoals kauwgom en snoep zoveel mogelijk te vermijden. Ook hard voedsel als zuurtjes, lolly´s en pepermuntjes kun je beter vermijden om ervoor te zorgen dat de brackets niet loskomen. Ook voorkom je zo dat de banden worden losgebeten. Hard voedsel als appel, stokbrood en wortel kun je in kleine stukjes  snijden. Beperk frisdrank en vruchtensappen tot maximaal een glas per dag. Door de zuren en suikers is de kans op witte vlekken en gaatjes groter.

Zo poets je

Het is belangrijk de poetsinstructie goed te volgen: poets drie keer per dag (na het ontbijt, bij thuiskomst uit school en voor het slapen gaan) en gebruik hierbij ook ragers. Daarnaast is het raadzaam om twee keer per dag te spoelen met een fluoride-spoelmiddel, ´s ochtends en ´s avonds na het poetsen.

Eten, drinken en snoepen met een beugel

Let op met het eten van hard voedsel en met het drinken van koolzuurhoudende dranken. Energiedrankjes, frisdranken en fruitsappen bevatten veel suiker en lossen het glazuur op (erosie).

Beugel kapot of los?

Wat kun je zelf doen? Hier een paar tips.

De draad van de vaste beugel prikt in mijn wang

Knip gerust met een nagelknippertje of kniptangetje een stukje van de draad af. Alternatief is de draad terugdrukken of ombuigen met de achterkant van een tandenborstel. Lukt dit allemaal niet, doe er dan een bolletje wax of suikervrije kauwgom op en bel tijdens praktijkuren voor een afspraak.

 bracket/slotje los

Als het stoort, kun je aan je ouder(s)/verzorger(s) vragen voorzichtig het elastiekje en het plaatje te verwijderen. Je kunt het plaatje ook bedekken met wax of suikervrije kauwgom. Als je er geen last van hebt, laat je het loszittende plaatje gewoon zitten. Bel tijdens praktijkuren voor het terugplaatsen van de bracket/slotje.

band om een kies los

Stop met het dragen van een eventuele buitenbeugel. Doe er een beetje wax of suikervrije kauwgom op en bel tijdens praktijkuren voor een afspraak.

elastiekje los geschoten

Dit kun je gewoon zo laten. Knip losse delen er eventueel af en bel tijdens praktijkuren voor een afspraak.

De losse beugel drukt op mijn tandvlees

Laat de beugel uit en bel de volgende werkdag direct voor een afspraak op korte termijn. Er moet iets van de beugel afgeslepen worden.

Een metaaldraad van de losse beugel is kapot

Als de beugel stuk is maar geen pijn, blijf deze dan dragen. Neem contact met ons op om een afspraak te plannen. Bij pijn laat je de beugel uit en bel voor een afspraak tijdens praktijkuren op korte termijn. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

Retentiebeugel

Als een c-c bar (spalkje) los zit en dit niet storend is, laat je deze gewoon zitten. Ga er niet aan trekken. Als het spalkje scherp aanvoelt of prikt, probeer er dan voorzichtig een stukje af te knippen. Bel de volgende werkdag voor een afspraak op korte termijn.

Mocht het spalkje er in zijn geheel zijn uitgegaan, neem dit dan altijd mee naar de praktijk. Neem in alle gevallen bij een losse/kapotte c-c bar contact op met onze praktijk. Draag de dieptrekplaat/Clear Overlay elke nacht om tandverplaatsing te voorkomen. Laat de bar zo snel mogelijk herstellen.

  OPENINGSTIJDEN

MA – DO 08:00–17:00
VRIJ 08:00–12:00
ZA – ZO Gesloten

ERVARINGEN

ONZE PRAKTIJK

BLIJF OP DE HOOGTE

Vroegbehandeling bij kinderen

Beugel maastricht

Dat je nog niet naar de ortho hoeft omdat je nog niet uitgewisseld bent, is inmiddels achterhaald.

LEES MEER

Tieners

Beugel maastricht

Bijna de helft van de tieners draagt tegenwoordig een beugel. Zij vertegenwoordigen de grootste groep in onze praktijk.

LEES MEER

Volwassenen

Beugel maastricht

Niet (meer) tevreden over de stand van je tanden? Er is heel veel mogelijk.

LEES MEER